Beer Can Chicken

Barbecuen op zijn Amerikaans. Bij het indirect barbecueën wordt de kip niet direct boven de gloeide kolen geplaatst maar ertussenin. De klep van de barbecue gaat vervolgens dicht zodat er een soort oven effect ontstaat. Hierbij moeten de bovenste ventilatie gaten geheel geopend worden, waarbij de temperatuur vervolgens wordt geregeld met de ventilatie regeling aan de onderzijde. Onze ervaring is; hoe langer de bereidingstijd hoe smakelijker en malser het vlees.


Ingrediënten

  • 1 Gildehoen kip
  • 1 blik bier naar keuze
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl chilivlokken
  • 2 tl bruine suiker
  • 2 tl suiker
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 tl grof zeezout
  • 1 tl cayennepeper
  • 3 tl gedroogde oregano

Bereidingswijze

  • Haal de kip 60 minuten voordat het vlees de barbecue in gaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
  • Doe de kruiden voor de rub in een kom, meng de ingrediënten en kruid vervolgens de kip.
  • Drink het blikje bier voor de helft op.
  • Optioneel: Voeg verse takjes tijm en rozemarijn toe in het blikje.
  • Schuif de kip over het blikje tot de pootjes op de grond staan. Plaats de kip op een lekbak.
  • Zorg ervoor dat de kolen rondom de barbecue liggen en niet in het midden.
  • Steek de kolen aan en zorg ervoor dat ze goed heet zijn.
  • Leg aluminiumfolie over de hete kolen.
  • Plaats de kip rechtop in het midden van de barbecue.
  • Sluit de gaten van de barbecue, alleen de gaten van de deksel laat je open. Dit zorgt voor een constante temperatuur van 80 °C graden.
  • Sluit de deksel en na ongeveer 1.5 uur moet de kip een kerntemperatuur van 68 °C graden hebben en dan is die gaar.