Nu de dagen korter worden en het kwik (eindelijk eens) daalt komt dit gerecht weer eens in aanmerking. Een oer-Hollands én echt winters nostalgiegerecht: snert, oftewel erwtensoep op wijze van Spoelder. Sla dit jaar eens niet de 3 voor 1 kant-en-klare blikken in tijdens de hamsterweken, maar maak hem eens zelf. Het is helemaal niet moeilijk en is om van te smullen tijdens de koude maanden.


Ingrediënten

  • 1 varkenspoot
  • 2 liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • 500 gr spliterwten
  • 1 knolselderij, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 preien, fijngesneden
  • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 400 gram wortels, fijngesneden
  • 2 el verse peterselie
  • 2 verse rookworsten
  • 200 gram magere spekblokjes

Bereidingswijze

  • Spoel de spliterwten af en plaats ze vervolgens in een grote soeppan met 2 liter water, de bouillonblokjes en de varkenspoot. Kook 30 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan.
  • Voeg de groenten en de rookworsten (in z’n geheel) toe aan de soep en laat ongeveer 2 uur gaarkoken op laag vuur.
  • Bak de spekblokjes 30 minuten voor het einde van de kooktijd goudbruin. Haal ook de hele rookworsten en varkenspoot uit de pan. Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes. Snijd ook de rookworst in stukjes. Voeg vervolgens de spekblokjes, stukjes rookworst en het gesneden vlees van de varkenspoot toe aan de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de soep wat langer doorkoken als je hem te dun vindt, maar onthoud dat wanneer je de soep de volgende dag nogmaals opwarmt hij al veel dikker is geworden.